Schedule of Screenings of Filipino Films in Casa Asia Barcelona

 

Cinema independent a Filipines / Cine independiente en Filipinas

 

Casa Àsia presenta  aquest cicle de cinema de Filipines  que es remunta  als anys setanta  amb produccions  que han fet història  i que es poden considerar com clàssics contemporanis, que han precedit als cineastes actuals. És el cas de Lino Brocka i Mike de León, que es poden abordar com els autèntics  antecedents  del cinema independent  i experimental filipí. Encara que també d’un cinema contemporani  més ampli, que no arriba a tenir una distribució  comercial  en el nostre  país. Directors  como Lav Díaz,  Sherad  Anthony  Sánchez  i Raúl  Jordan,  per citar alguns dels més rellevants, formen part d’aquest  cicle que Casa Àsia organitza  amb l’Ambaixada de Filipines.  Aquest cicle s’exhibirà  en dues parts: Del 20 d’abril al 18 de maig de 2013 (I), amb cinc títols;  i del 14 de setembre al 30 de novembre  de 2013 (II), amb onze títols.  Probablement, aquest programa dedicat al cinema filipí és el més ampli dels quals s’ha fet mai a Espanya fins a l’actualitat.

 

Casa Asia presenta este ciclo de cine de Filipinas que se remonta a los años setenta con producciones que han hecho historia   y que se pueden considerar como clásicos contemporáneos, que han precedido a los cineastas actuales. Es el caso de Lino Brocka y Mike de León que se pueden abordar como los auténticos antecedentes del cine independiente y experimental filipino. Aunque también de un cine contemporáneo más amplio, que no llega a tener una distribución comercial en nuestro país. Directores como Lav Díaz, Sherad Anthony Sánchez y Raúl Jordan, por citar algunos de los más relevantes, forman parte de este ciclo que Casa Asia organiza con la Embajada de Filipinas. Este ciclo se exhibirá en dos partes: Del 20 de abril al 18 de mayo de 2013 (I), con cinco títulos; y del 14 de septiembre al 30 de noviembre de 2013 (II), con once títulos. Probablemente, este programa dedicado al cine filipino es el más amplio de los que se ha hecho jamás en España hasta la actualidad.

PROGRAMACIÓ (1ª PART) · PROGRAMACIÓN (1ª PARTE)

Dissabte,  20 d’abril de 2013 · Sábado, 20 de abril de 2013, 19:30 h

 

MAYNILA SA MGA KUKO NG LIWANAG / Maynila en la gran ciudad, Dir. Lino Brocka. Manila. 1975. 95’. VOSE

Julio, un pescador de províncies,  viatja a la ciutat a la recerca de la seva núvia desapareguda, que ha estat venuda per un traficant a un xinès. Aconsegueix feina com a obrer de la construcció on pateix l’explotació i és víctima de la dura realitat social. Acaba localitzant al xinès que va comprar a la seva xicota i el mata per alliberar-la. Però, és perseguit  i apallissat  per una multitud.  Lino Brocka va encapçalar  a la dècada dels setanta,  una nova època al cinema filipí juntament  amb Mike de León, a càrrec de la fotografia  en aquesta  producció.  Aquesta  pel·lícula  es basa en una novel·la  d’Edgardo  Reyes. Cinema social i compromès que captura la jungla salvatge de la gran capital.

 

Julio, un pescador de provincias, viaja a la ciudad en busca de su novia desaparecida que ha sido vendida a un chino por un traficante. Consigue trabajo como obrero de la construcción donde sufre la explotación y es víctima de la dura realidad social. Acaba localizando al captor chino al que mata para liberar a su novia. Pero, es perseguido y linchado por una muchedumbre. Lino Brocka encabezó en la década de los setenta, una nueva época en el cine filipino junto con Mike de León, a cargo de la fotografía en esta producción. Esta película se basa en una novela de Edgardo Reyes. Cine social y comprometido que captura la jungla salvaje de la gran capital.

 

Dissabte,  27 d’abril de 2013 · Sábado, 27 de abril de 2013, 19:30 h

Itim, Dir. Mike de León. 1976. 116’ VOSE

Aquesta pel·lícula  va ser el debut de Mike de León com a director. La pel·lícula  es diferenciava  de les seves homònimes  de l’època per la falta d’un missatge social,  radical i de protesta.  La història  se centra en temes paranormals, com ara fantasmes  i esperits posseïts.  El personatge  principal  és en Jun (Tommy Abuel),  un fotògraf  que aprofita  la Setmana  Santa per visitar  al seu pare paralític.  Mentre fotografia  persones  i costums  al poble,  passa una processó.  El protagonista s’interessa  en ella i es fixa  en una jove anomenada  Teresa  (Charo Santos).  Més endavant, comencen  a parlar  i descobreixen que les seves vides  estan  relacionades  pel  passat  del  seu  pare.  Jun  està  convençut  que  la Teresa  està  posseïda  per  l’esperit  de la Rosa,  la seva  germana  morta.  El misteriós exorcisme  de la Teresa per la germana d’en Jun s’aclareix  en un clímax sorprenent, on l’esperit de la Rosa es venja per les injustícies  sofertes en el passat.

 

Esta película fue el debut de Mike de León como director. La película se diferenciaba de sus homónimas de la época por la falta de un mensaje social, radical y de protesta. La historia se centra en temas paranormales, como fantasmas y espíritus poseídos. El personaje principal es Jun (Tommy Abuel), un fotógrafo que aprovecha Semana Santa para visitar a su padre paralítico. Mientras fotografía personas y costumbres en el pueblo, pasa una procesión. El protagonista se interesa en ella y se fija en una   joven llamada Teresa (Charo Santos). Más adelante, empiezan a hablar y descubren que sus vidas están relacionadas por el pasado de su padre. Jun está convencido que Teresa está poseída por el espíritu de Rosa, su hermana muerta. El misterioso exorcismo de Teresa por la hermana de Jun se aclara en un clímax sorprendente donde el espíritu de Rosa se venga por las injusticias sufridas en el pasado.

 

Dissabte,  4 de maig de 2013 · Sábado, 4 de mayo de 2013, 19:30 h

 

KAKABAKABA KA BA? / ¿Cómo late tu corazón?, Dir. Mike de Léon. Manila.1980. 90’. VOSE

 

Aquesta  comèdia  musical  satírica  se centra  en dues parelles  d’enamorats  que es troben  en el foc creuat  entre traficants  japonesos  i agents  xinesos.  Els traficants  japonesos  persegueixen als enamorats  per recuperar l’opi amagat en un cassette que va acabar en la butxaca  de De León. Tement per les seves vides, els enamorats  escapen a Baguio,  i es refugien en una església. Però acaben descobrint  que l’església  és el centre d’operacions  de la banda japonesa, on monges  i cures són en realitat  traficants  de drogues.  De León explora  temes  com el incest,  la fraternitat, la violència  i l’explotació dels treballadors filipins.  Aquests  temes  es retraten  en pel·lícules  com Kisapmata,  Batch  81’  i Sister Stella  L. Aquestes  pel·lícules  s’han  convertit  en obres  mestres  en la història de la cinematografia filipina i, més tard, se les va introduir  a la llista de les deu pel·lícules  més destacadess  de la dècada de 1980-1989. De León ha estat el pioner en l’ús d’animació gràfica per a la indústria  publicitària.

 

Esta comedia musical satírica se centra en dos parejas de enamorados que se encuentran en el fuego cruzado entre traficantes japoneses y agentes chinos. Los traficantes japoneses persiguen a los enamorados para recuperar el opio escondido en un cassette que acabó en el bolsillo de De León. Temiendo por sus vidas, los enamorados escapan a Baguio, y se refugian en una iglesia. Pero acaban descubriendo que la iglesia es el centro de operaciones de la banda japonesa, donde monjas y curas son en realidad traficantes de drogas. De León explora temas como el incesto, la fraternidad, la violencia y la explotación de los trabajadores filipinos. Estos temas se retratan en películas como Kisapmata, Batch 81’ y Sister Stella L. Estas películas se han convertido en obras maestras en la historia de la cinematografía filipina y, más tarde, se las introdujo en la lista de las diez películas más destacadas de la década de 1980-1989. De León ha sido el pionero en el uso de animación gráfica para la industria publicitaria.

 

Dissabte,  11 de maig de 2013 · Sábado, 11 de mayo de 2013, 19:30 h

 

KISAPMATA / En un segundo, Dir. Mike de León. Manila. 1981. 90’. VOSE

 

Dadong Carandang  (Silayan),  un policia jubilat,  és un pare gelós que impedeix  entrar a la casa als suposats  pretendents  de la seva filla Mila (Santos).  Un dia, Mila s’enamora  de Noel Manalansan  (Ilagan)  i decideixen  anar a veure a Dadong per poder demanar-li  la mà. Mila descobreix  que està embarassada. Dadong accedeix  amb una condició:  que Noel pagui una taxa desorbitada  i unes noces luxoses.  Noel accedeix  i treballa  dur per aconseguir  les exigències de Dadong  i aconsegueixen casar-se,  però el pare insisteix  que es quedin  amb ell,  i no els deixa  dormir  junts.  Finalment  la parella  decideix  escapar-se. Kisapmata  és un drama que tracta  per primera  vegada  al cinema  filipí el tema del incest.  Aquesta  pel·lícula  va ser un èxit  de crítica  i taquilla, i va ser la culpable  que  de  León  es  convertís  en  un  dels  grans  directors  de  la  nova  generació  de  cinema  filipí.  La pel·lícula  va  rebre  deu  premis  al  festival  més important  de cinema  de les Filipines  (FAMAS),  i es va presentar  en la Quinzena  de Realitzadors de Cannes.  A més a més del incest  la pel·lícula  aborda l’assassinat, suïcidi i parricidi.

 

Dadong Carandang (Silayan), un policía jubilado, es el padre celoso que impide entrar en su casa a los supuestos pretendientes de su hija Mila (Santos). Un día, Mila se enamora de Noel Manalansan (Ilagan) y deciden ir a ver a Dadong para poder pedirle la mano. Mila descubre que está embarazada. Dadong accede con una condición: que Noel pague una tasa desorbitada y una boda lujosa. Noel accede y trabaja duro para alcanzar las exigencias de Dadong y consiguen casarse, pero el padre insiste en que se queden con él, y no les deja dormir juntos. Finalmente la pareja decide escaparse. Kisapmata es un drama que trata por primera vez en el cine filipino el tema del incesto. Esta película fue un éxito de crítica y taquilla, y fue la culpable que de León se convirtiera en uno de los grandes directores de la nueva generación de cine filipino. La película recibió diez premios en el festival más importante de cine de Filipinas (FAMAS), y se presentó en la Quincena de Realizadores de Cannes. Además del incesto la película aborda el asesinato, suicidio y parricidio.

 

Dissabte,  18 de maig de 2013 · Sábado, 18 de mayo de 2013, 19:30 h

 

SISTER STELLA L / Hermana Stella L, Dir. Mike de León. Manila. 1984. 96’

 

La Germana Stella Legaspi (Vilma Santos),  una monja conservadora  que treballa  a Càrites,  s’involucra  en política després de visitar a la seva homòloga  de ment  liberal,  la Germana  Stella  Baptista  (Laurice  Guillen).  La germana  Stella  acaba  unint-se  a un piquet  de vaguistes, una experiència  personal  que la convenç a lluitar per les necessitats  de la gent i contra els oprimits que sofreixen  l’explotació capitalista. La Germana Stella s’uneix  al moviment  malgrat el descontentament de la seva congregació.  El seu ex-nuvi  periodista, Nick Fajardo (Jay Ilagan),  es preocupa per ella, però tot i així escriu sobre les peticions radicals  de la monja  i sobre  la causa  dels  treballadors, atraient  l’atenció  dels  empresaris.  El president  del sindicat,  Dencio  (Tony  Santos)  és segrestat, torturat  i assassinat, mentre la Germana Stella i Nick són raptats i amenaçats.

 

La Hermana Stella Legaspi (Vilma Santos), una monja conservadora que trabaja en Cáritas, se involucra en política después de visitar a su homóloga de mente liberal, la Hermana Stella Bautista (Laurice Guillen). La hermana Stella acaba uniéndose a un piquete de huelguistas, una experiencia personal que la convence a luchar por las necesidades de la gente y contra los oprimidos que sufren la explotación capitalista. La Hermana Stella se une al movimiento a pesar del descontento de su congregación. Su ex-novio periodista, Nick Fajardo (Jay Ilagan), se preocupa por ella pero aún así escribe sobre las peticiones radicales de la monja y sobre la causa de los trabajadores, atrayendo la atención de los empresarios. El presidente del sindicato, Dencio (Tony Santos) es secuestrado, torturado y asesinado, mientras la Hermana Stella y Nick son raptados y amenazados.

 

 

 

Cicle de cinema Del 20 d’abril al 18 de maig del 2013

Ciclo de cine  Del 20 de abril al 18 de mayo de 2013

 

Entrada lliure fins a completar l’aforament

Entrada libre hasta completar el aforo

 

Casa Asia · Sala Samarcanda

Av. Diagonal, 373 · Barcelona

 

Organitzat   per:                                              Amb la col·laboració de:

Organizado por:         CASA ASIA             Con la colaboración de:                Embajada de Filipinas    Council of Philipinnes